Colombia Chiroso Finca Las Flores, thermal shock

1 hodnocení

NAŠE SOUTĚŽNÍ KÁVA CZECH BREWERS CUP 2025

čokoládové brownie, vyzrálý banán, maliny, grilovaný ananas. Aroma divoké třešně a rumové pralinky. Střední acidita

Varianta:
550 Kč / ks 1 100 Kč / ks 2 200 Kč / ks od 550 Kč / ks
Dostupnost: Skladem Skladem (5 ks) Skladem (4 ks) Zvolte variantu
Můžeme doručit do:
10.12.2025 10.12.2025 10.12.2025 Zvolte variantu
Možnosti doručení
Colombia Chiroso Finca Las Flores, thermal shock
1 hodnocení

Detailní popis produktu

SOUTĚŽNÍ KÁVA CZECH BREWERS CUP 2025

Na své cestě za výjimečnou kávou nemůžete přehlédnout Kolumbii. Pověst kolumbijské kávy jako vysoce kvalitní je výsledkem tvrdé práce a vynikajícího terénu. Jedinečnou topografickou charakteristikou, která ovlivňuje rozmanitost kolumbijských káv, jsou tři horské hřebeny pohoří And. Mezi nimi a uvnitř těchto hor se tvoří několik mikroklimat, která vytvářejí mimořádné podmínky pro produkci vysoce kvalitní kávy.

Jednou z nejznámějších pěstitelských oblastí kávy v Kolumbii je Huila – a to z dobrého důvodu. Huila nabízí perfektní kombinaci úrodných půd, vysoké nadmořské výšky a ideálního klimatu pro pěstování výběrové kávy. V obci Acevedo se v této oblasti nachází Finca Las Flores, kde Jhoan Manuel Vergara Ayure pěstuje výjimečné mikrošarže kávových odrůd jako Pink Bourbon, Tabi, Java a Maracaturra.

Finca Las Flores byla založena v 90. letech a od té doby se rozrostla z farmy s 18 000 stromy na rozsáhlé panství s 90 000 stromy. V roce 2006 se rodina Ayure vydala na cestu výběrové kávy, když se zúčastnila soutěže Cup of Excellence. Od té doby, a nyní s podporou svého syna Johana, se věnují zdokonalování a odlišení svých kávových produktů.

Jedním z příkladů jejich odhodlání je tato nádherná mikrošarže odrůdy Chiroso, která prošla procesem termálního šoku a technikou fermentace. Celkový proces je zahájen tím, že káva zůstává po sklizni a důkladném přebrání 1 den oxidovat v otevřeném pytli na slunci a po té se vodou o 50ti stupních zahřeje a následně schladí a tím se také ukončí proces počáteční fermentace a kávová zrna získají chuť z kávové dužiny. Následně káva prochází anaerobní fermentací, která je zahájena přidáním kvasinek a fermentuje 48hodin, čímž se upraví chuťové vlastnosti. Kávová zrna jsou 24hodin strojově sušena a následující 2 týdny dosušeny na slunci. Poté, co kontrola kvality potvrdí, že chuť kávy dosáhla požadovaného standardu a zelená zrna jsou ve stabilním stavu, ukončí proces sušení. 

Odrůda Chiroso byla znovu objevena v Kolumbii na počátku 2000. let a zůstává převážně exkluzivní pro tuto zemi. Její popularita vzrostla, když káva Chiroso získala 1. místo v soutěži Cup of Excellence v roce 2014. Původně se předpokládalo, že jde o regresní formu odrůdy Bourbon, ale výzkum spojil její původ s etiopskými odrůdami.

Chuťový profil: čokoládové brownie, vyzrálý banán, maliny, grilovaný ananas. Aroma divoké třešně a rumové pralinky. Střední acidita

Země původu: Colombia

Region: Huila

Farma: Finca Las Flores

Farmář/ka: Ayure family

Nadmořská výška: 1750 m.n.m.

Odrůda: Chiroso

Zpracování: Thermal Shock

Cupping Score: 89,25

Crop: 24, microlot (20 žoků)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola